AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN  |  Rond de feestdagen hanteren wij aangepaste openingstijden

Starter op de huizenmarkt? Met deze kosten moet je rekening houden

Ben jij starter en van plan om een huis te kopen? Er komen meer uitgaven kijken dan alleen de aankoopprijs. Denk aan extra kosten zoals overdrachtsbelasting, notariskosten en andere bijkomende uitgaven. Veel beginnende kopers zijn zich hier niet volledig van bewust. Wil je verrassingen voorkomen? Wij helpen je graag om precies te weten waar je aan toe bent!

Wat houdt "kosten koper" in?

De afkorting "k.k." of ter wel ‘’kosten koper’’ betekent dat je naast de vraagprijs ook extra kosten zelf betaalt. Dit omvat verplichte kosten, zoals overdrachtsbelasting en notariskosten, maar ook aanvullende uitgaven zoals een bouwkundige keuring of de inzet van een aankoopmakelaar. Hoewel sommige kosten aftrekbaar zijn bij je belastingaangifte, kun je deze kosten niet meefinancieren met je hypotheek. Bij nieuwbouwwoningen betaal je vaak "vrij op naam" (v.o.n.), waarbij geen overdrachtsbelasting geldt.

Verplichte kosten bij de aankoop van een woning

Je kunt maximaal 100% van de woningwaarde lenen, wat betekent dat je zelf voor de bijkomende kosten opdraait. De belangrijkste verplichte kosten zijn:

• Overdrachtsbelasting

Dit is een belasting die je betaalt bij de overdracht van de woning. Het tarief bedraagt 2% van de koopprijs. Echter, ben je jonger dan 35 jaar en koop je een huis onder 525.000 euro (in 2025)? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, wat een flinke besparing oplevert.

• Notariskosten

Een notaris is noodzakelijk voor het officieel vastleggen van de eigendomsoverdracht en het opstellen van de hypotheekakte. De kosten verschillen per notaris, maar reken voor een hypotheekakte op 500 tot 1.200 euro, en voor de overdrachtsakte op 800 tot 1.600 euro.

Extra kosten bij de aankoop van een woning

Naast de verplichte kosten zijn er aanvullende uitgaven die je niet over het hoofd moet zien. De belangrijkste extra kosten zijn:

• Taxatiekosten

Om een hypotheek te krijgen, heb je vaak een taxatierapport nodig waarin de waarde van de woning wordt vastgesteld. Een goedkopere desk taxatie kost tussen 90 en 250 euro, maar veel banken accepteren alleen een volledige taxatie, die tussen 600 en 800 euro kost.

• NHG-kosten

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft extra zekerheid voor zowel de bank als jou als koper. In 2025 betaal je 0,4% van de koopsom als NHG-premie, maar daartegenover staat vaak een lagere rente. De maximale koopsom voor een NHG-hypotheek is 450.000 euro.

• Waarborgsom of bankgarantie

De waarborgsom bedraagt meestal 10% van de koopprijs, bedoeld als zekerheid voor de verkoper. Heb je dit bedrag niet beschikbaar? Dan kun je via je hypotheekadviseur een bankgarantie laten regelen, wat meestal 0,1% van de koopsom kost.

• Kosten voor een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar begeleidt je bij het vinden en kopen van een woning. Voor deze dienst betaal je een courtage, meestal een vast tarief of een percentage van de koopsom, variërend tussen 1% en 2,5%.

• Bouwtechnische keuring

Zeker bij oudere woningen is een bouwkundige keuring ons advies. Dit geeft inzicht in eventuele gebreken en onderhoudskosten. De kosten hiervoor liggen tussen de 350 en 600 euro.

• Advies- en bemiddelingskosten voor een hypotheek

Voor persoonlijk hypotheekadvies en het regelen van je hypotheek betaal je advies- en bemiddelingskosten. Dit bedrag wisselt, maar ligt gemiddeld tussen 1.500 en 3.000 euro, afhankelijk van de adviseur.

Aftrekbare kosten

Gelukkig zijn niet alle kosten verloren; sommige kun je aftrekken bij je belastingaangifte. Dit scheelt aanzienlijk:

• Bemiddelingskosten voor de hypotheek

• Een deel van de notariskosten die betrekking hebben op de hypotheekakte

• Taxatiekosten, mits de taxatie nodig is voor het verkrijgen van een hypotheek

• NHG-aanvraagkosten

Laat je hypotheek bereken en laat je adviseren door een van onze adviseurs

Als starter een huis kopen kan spannend en soms ingewikkeld zijn. Bij Summa Adviesgroep bieden we je advies en inzicht, zodat je precies weet waar je aan toe bent. Wil je weten wat je kunt lenen of welke kosten je kunt verwachten? Bereken via de online tool je hypotheek en onze adviseurs nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Wat klanten over ons zeggen

De factuur en kosten zijn aan het begin uitgelegd: Prijs en kwaliteitsverhouding is goed. Ook een goede klik met de adviseur.
W. Coenders
2024
Contacten verlopen goed; wordt correct geholpen.
Relatie uit Panningen
2022
Mijn schade is goed en snel afgewerkt. Dit vind ik een belangrijke reden om jullie aan te bevelen.
Relatie uit Melderslo
2023

Vraag een adviesgesprek aan

Je zit nergens aan vast. Wij horen gewoon graag wat er bij je speelt en waar we bij kunnen helpen. Hopelijk tot snel!

Neem contact met ons op
Foto 2Foto 1Foto 3

Of kom langs op één van onze locaties

Wist je dat we meerdere vestigingen hebben verspreid over Noord-Brabant en Limburg. Zo is er altijd een vestiging bij jou in de buurt. Bekijk waar onze vestigingen zitten