Welke subsidies zijn er om mijn huis te verduurzamen?

Welke subsidies zijn er om mijn huis te verduurzamen?

Een eigen huis, een appartement met VVE of huurwoning? Voor iedereen zijn er verschillende subsidieregelingen vanuit de Nederlandse overheid om je huis te verduurzamen. We hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet:

  1. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), waarmee je een vergoeding kunt krijgen voor isolatiemaatregelen of duurzame warmtetechnieken, zoals een warmtepomp of een zonneboiler.
  2. De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH), waarmee verhuurders een bijdrage kunnen krijgen voor het verbeteren van de energieprestatie van hun huurwoningen.
  3. De Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE), waarmee VvE’s een subsidie kunnen aanvragen voor energieadvies, procesbegeleiding, energiebesparende maatregelen en duurzame warmtetechnieken in hun gebouwen en appartementen.
  4. De Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, waarmee je tegen een lage rente geld kunt lenen voor de verduurzaming van je woning, zoals isolatie, zonnepanelen of een hybride cv-ketel.

Subsidieregelingen om je woning te verduurzamen zijn financiële bijdragen van de overheid om je te stimuleren om je woning energiezuiniger, comfortabeler en beter voor het milieu te maken. Er zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar, afhankelijk van het type woning, de maatregelen die je neemt en de gemeente waar je woont.

De voor- en nadelen van subsidieregelingen zijn:

Voordelen:

  • Je kunt geld besparen op de kosten van de verduurzaming van je woning
  • Je kunt profiteren van een lagere energierekening, een hoger wooncomfort en een lagere CO2-uitstoot
  • Je kunt de waarde van je woning verhogen en de verkoopbaarheid verbeteren
  • Je kunt bijdragen aan duurzaamheid van de maatschappij

Nadelen:

  • Je moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie
  • Je moet soms een eigen bijdrage leveren of een lening afsluiten om de rest van de kosten te dekken
  • Je moet soms een lange aanvraagprocedure doorlopen of wachten op de beschikbaarheid en voorwaarden van de subsidie
  • Je moet soms rekening houden met de mogelijkheid dat de subsidie wordt stopgezet of gewijzigd

Tip: Let goed op wat het beste is voor jouw situatie. Soms krijg je meer subsidie als je voor een duurdere oplossing gaat. Denk zo aan het kostenverschil tussen HR++ glas en HR+++ glas én de subsidie die daartegenover staat. Laat je goed adviseren wat de juiste investering is voor jouw huis.

Wil je meer weten over deze subsidieregelingen en de voorwaarden? En ben je benieuwd wat dit voor jou kan betekenen? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan!

 

Vraag een adviesgesprek aan

Wij horen graag wat er bij je speelt en waar we bij kunnen helpen. Hopelijk tot snel!